Νέα Ρόδα - Nea Roda

Νέα Ρόδα

Τα Νέα Ρόδα είναι το δεύτερο σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Σταγίρων-Ακάνθου, Χαλκιδικής. Είναι χτισμένα κατά μήκος της ακτής, στο στενότερο σημείο της χερσονήσου, εκεί όπου το 480 π.Χ. ο Ξέρξης άνοιξε διώρυγα 1.800 μέτρων για τη διέλευση του στόλου του. Σήμερα το χωριό αποτελεί τουριστικό θέρετρο, και προσφέρει αρκετές επιλογές από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, καθώς και Κάμπινγκ. Σε απόσταση 6 χλμ. από τα Νέα Ρόδα βρίσκεται η Ιερισσός.

Στα Νέα Ρόδα διοργανώνεται διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με παραδοσιακή τράπεζα, και χορούς της παλιάς πατρίδας, στις 22 και 23 Αυγούστου, γιορτή για τα εννιάμερα της Παναγίας. Την τελευταία Δευτέρα του Ιουλίου λαμβάνει χώρα η Γιορτή Σαρδέλας.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο κέντρο των Ν. Ρόδων, φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, από την αρχική πατρίδα των προσφύγων.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τα Νέα Ρόδα ως τον μεγαλύτερο οικισμό των προσφύγων που έφτασαν στη βόρεια Χαλκιδική μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το όνομά του δηλώνει και την καταγωγή των κατοίκων: τα Ρόδα της Προποντίδας. Περίπου 40 οικογένειες αποφάσισαν να εγκατασταθούν, μετά από πολλές περιπλανήσεις, στην θέση «Πρόβλακας» (που σημαίνει πριν από το αυλάκι, δηλαδή πριν από τη Διώρυγα του Ξέρξη) το καλοκαίρι του 1923.

Τα πρώτα εκείνα χρόνια στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθωνα οι κάτοικοι των Νέων Ρόδων ασχολήθηκαν κυρίως με τη γεωργία και την αλιεία. Στις μέρες μας χάρη στις υπέροχες παραλίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Πάνω από 1.200  άνθρωποι μένουν εδώ όλο το χρόνο και, όπως είναι φυσικό, γίνονται πολύ περισσότεροι τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μικρή απόσταση από την την Ιερισσό (6 χλμ.) βοηθά στην ταχύτερη ανάπτυξη της περιοχής και οι τουριστικές υποδομές είναι άρτιες.

Νέα Ρόδα
Διαμοιρασμός:
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.